Adam Rajnoha

táta od rodiny, hacker z povolání, rád dělám chytrý webový řešení, který dávají smysl a lidem hodnotu

Sníh, čerpadlo a zámek

03.02.2023

Uběhl téměř měsíc od posledního příspěvku. Cítím už několik dní chuť to napravit. Kolem domu přibývá a ubývá sněhu v nahodilých časech. Odešlo nám v autě čerpadlo, což je výzva, protože jsme si na prostornou Zafiru hodně zvykli. Oprava je nákladná a zatím řešíme, jak se k tomu postavit. Měl jsem tam prvotní pocity frustrace, že přeci auto potřebujeme, ale samozřejmě, že to není tak horké. Obzvlášť u nás; máme hodné sousedy, kteří nám své auto můžou půjčovat, dohodli jsme se ještě na sdílení dalšího rodinného auta a zbytek pokryje autobus nebo prostě chytré plánování.

V naší chaloupce jsme teď 3 měsíce a počítal jsem, kolik jsme toho spotřebovali. K mému příjemnému překvapení jsme protopili denním přikládáním jen 1 a půl kubíku dřeva a za stejnou dobu použili 1 megawatt hodinu elektřiny. Kamarád nám teď nedávno zapojil nástěný přímotop, který má v rozvaděči spínač připojený k wifi, kde jej můžu spínat z telefonu. Normálně chytrou domácnost/IoT nepotřebuji a většinou ani nepodporuji, na toto jsem však kývl, protože nám to umožňuje jednu příjemnou věc - přestože stále topíme v Petrách dřevem, když jsme celý den v Brně nebo někde na návštěvě přes noc, je náš domov dost studený. Takže si dvě hodiny před příjezdem nadálku sepnu přímotop, přijedeme do příjemné domácnosti a v klidu a bez stresu zapálím v kamnech a můžu vypnout topení. Tím ten přímotop ani téměř nepoznáme na spotřebě, kdežto komfort ano :)

Začal jsem se zase po delší pauze zajímat o UX, tedy user experience design, tedy Uživatelksou přívětivost. Vždy jsem trval na tom, že moje práce musí přispívat nějakým způsobem světu. Musí mít pozitivní přínos pro lidi, něco jim ulehčovat nebo přinášet hodnotu. A UX řeší přesně toto. Aby to, co navrhuji, umožnilo lidem udělat to, proč to používají. Aby to bylo co nejjednodušší, dalo se to snadno pochopit. Je jedno, jestli jde o webovou stránku, spotřebič v domácnosti nebo brožurku. Dobré UX má například toustovač - každý víte, ať už dojdete do jakékoliv domácnosti, jak v něm rozpéct chleba. A co dělat, když chcete trochu víc připečenější. Je to obecně dobře navržený spotřebič - jeho uživatelé s ním dokážou to, proč ho pořídili, lze jej snadno bez návodu pochopit a i vysvětlit ostatním.

Příkladem blbého UX je mikrovlnka. Téměř každá mikrovlnka má jiné ovládání, některé jsou digitální, jiné tlačítkové, jiné dotekové a další s točícími čudlíky. Mají spousty různých programu, vždy se jmenují jinak a často se na návštěvě ptáme majitelů, jak si v ní něco přihřát.

A moc mě baví zahrnovat návrh dobrého a kvalitního UX do mých výtvorů nejen v práci, ale i mimo ni. Na světě a na Internetu je přeci už moc nepouživatelných věcí. Asi o tom budu točit buď nějaký podcast nebo videa.

8. článek z výzvy #100DaysToOffload